G1 Labor Képgaléria

Kapcsolatunk a G1 Intézettel

A G1 Labordiagnosztikai Kft. köz­vet­le­nül a G1 Intézet mellé telepített, füg­get­len diagnosztikai vállalkozás.
Ha Ön klinikai panaszai alapján szak­ren­de­lést kíván igénybe venni, keresse fel az intézet honlapját! Számos szak­ember segítheti Önt a problémák meg­ol­dásában.

HIV Vizsálat
Epstein-Barr Vírus (EBV) Vizsgálat

A virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

Az Epstein-Barr vírus (EBV) a humán herpesz vírusok családjába tartozik, számos rosszindulatú (malignus) tumorral is összefüggésbe hozható. Az EBV az első humán vírus, amelyet sikerült közvetlen összefüggésbe hozni egy rosszindulatú emberi daganattal (humán Burkitt-limfómával). Ez a vírusfertőzés nagyon elterjedt. Magyarországon az 5 éves gyermekek mintegy 70%-ánál, a felnőttek 95%-ánál fordult elő korábban ilyen fertőzés.

A legtöbb ilyen fertőzés tünetei hasonlóak a megfázáséihoz vagy más vírusfertőzéséihez. Néha azonban a tizenévesekben és fiatal felnőttekben más és súlyosabb tünetekkel jelentkezik. Ezt a kórképet (mellyet többnyire EBV-fertőzött személlyel való csókolózás vagy más bensőséges kapcsolat révén kaphatjuk el) nevezzük mononukleózis infekciózának vagy mirigyláznak. Latin nevét a véráramban nagy számban megjelenő egymagvú (mononukleáris) fehérvérsejtekről kapta.

Elvétve az EBV néhány ritka rákos betegség, például a Burkitt-féle nyirokmirigy-daganat (limfóma) és az orr illetve a torok egyes daganatainak képződéséhez is hozzájárulhat. Úgy vélik, hogy az Epstein-Barr vírus bizonyos génjei megváltoztatják a fertőzött sejtek növekedési ciklusát, és emiatt azok rákossá válnak.

Nem mindenkinél jelentkeznek tünetek, és a mononukleózis infekcióza 4 fő tünete (a nagyfokú levertség, a láz, a torokfájdalom és a nyirokcsomó megnagyobbodás) sem mindenkiben figyelhető meg egyszerre.A jelenleg forgalmazott vírusellenes készítmények gyakorlatilag nem fejtenek ki hatást a mononukleózis infekcióza tüneteire, ezért nem használandók.

Az EBV a szervezet csaknem minden szervét, szövetét képes megbetegíteni, a szövôdmények elôtérbe kerülése a klinikai képben jelentôs diagnosztikus problémát jelenthet. A legtöbb komplikáció azonban spontán és teljesen gyógyul, de igen ritkán a betegség halálos lefolyású is lehet.

SZEROLÓGIAI VIZSGÁLATOK:

Az aspecifikus heterofil antitest gyermekekben, vagy a betegség korai fázisában fals negatív lehet. Típusos klinikai kép mellett, ha a vizsgálatot hetenként ismételjük, a 3. hét végére felnôttekben 90%-ban pozitívvá válik.

A specifikus antitest vizsgálatokat kb. 10%-ban indokolt elvégezni, amikor típusos kép mellett a heterofil antitest pozitivitás nem jelenik meg, gyermekkorban, amikor a heterofil antitest gyorstesztek fals negatív eredményt adhatnak, illetve atípusos klinikai kép mellett. Az EBV különbözô antigénjeivel szemben kialakult IgM és IgG típusú antitestek vizsgálata teszi lehetôvé az akut, a korábban lezajlott és a recidiváló betegség elkülönítését, a krónikus aktív betegség, illetve az EBV okozta malignómák (Burkitt lymphoma, nasopharyngealis carcinoma) diagnózisát.

Az akut EBV infekció a vírus kapszidja (VCA) ellen megjelenô IgM típusú antitesttel egyértelműen igazolható, ez kerül kimutatásra, amikor a leleten EBV IgM meghatározás szerepel. Az antitest 1-2 hónap alatt tűnik el. A EBV (VCA) IgG is jelen lehet már a betegség észlelésekor, ez késôbb, az egész élet folyamán kimutatható. A EBV IgG jelenléte, kimutathatósága önmagában, korábban lezajlott betegséget bizonyít.

Időpont foglalás

Ha nem a G1 Intézetbe, hanem hoz­zánk, a G1 Laborba jönnek vizs­gá­latra, az alábbi számokon tudnak érdeklődni és időpontot kérni vérvételre és laborvizsgálatokra
8 és 15 óra között:

G1 Labor tel.: (06‑1) 240‑1880, G1 Labor mobil: +36 20 371‑9045, Kiss Mihályné Erika: +36 30 645-5544

Elérhetőségeink

Iroda, Kémiai laboratórium: 
(06‑1) 240‑1880
Kiss Erika, laborvezető asszisztens: 
+36 30 645‑5544

Iroda, Mikrobiológiai labor: (06‑1) 299‑0042 
Fax: (06‑1) 299‑0043
dr. Széll András, ügyvezető igazgató: 
+36 20 914‑6991 | +36 30 626‑4130 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1036 Budapest, Lajos u. 74‑76., I. emelet

Akciók, kedvezmények

Rendszeres együttműködés esetén magánorvosi rendelők, praxis közösségek részére megegyezés alapján kedvezményes árakat biztosítunk.

Kiemelt Ajánlataink

Hüvelyi folyások teljes körű laboratóriumi diagnosztikája

Szexuális úton terjedő betegségek teljes körű, korszerű diag­nosz­ti­kája

D-vitamin szint mérése

Gyomor- és bélrendszeri meg­bete­ge­dé­sek székletből történő vizsgálata. (Szűrővizsgálatok, tumor­markerek, gyul­la­dás­fak­torok)

Laktóz, fruktóz és szorbit into­le­ran­cia vizsgálata kilégzési teszttel

Akciós Helicobacter Pylori vizs­gá­lata vérből